- Het kabinet heeft de allerlaatste coronamaatregelen geschrapt, zo heeft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid bekendgemaakt na de ministerraad.
- Dit betekent dat mensen bij klachten niet meer thuis hoeven te blijven en geen zelftest meer hoeven te doen.
- De minister roept iedereen wel op “verstandig” te zijn en hygiënemaatregelen na te (blijven) leven.
- Lees ook: Ziekteverzuim gaat richting recordniveau: in deze sectoren blijven werknemers het vaakst thuis
Het kabinet heeft de allerlaatste coronamaatregelen geschrapt. Dit betekent dat mensen bij klachten niet meer thuis hoeven te blijven en geen zelftest meer hoeven te doen. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) na de ministerraad bekendgemaakt.
Het kabinet neemt met zijn besluit het advies over van het Outbreak Management Team (OMT). In dat advies van eind vorige maand stelde het OMT dat corona geen pandemie meer is, maar zich in de zogeheten endemische fase bevindt, wat inhoudt dat het virus bij het dagelijkse leven hoort.
“Het is een bijzonder moment. Ook om even bij stil te staan” zei Kuipers. Iets meer dan drie jaar geleden kende Nederland zijn eerste coronapatiënt, bracht de minister in herinnering. “Ondertussen zitten we in een andere fase. We weten dat corona niet meer weggaat, en ook in aantallen patiënten gaat het op en neer. Gelukkig heeft vrijwel iedere Nederlander een vorm van afweer opgebouwd.” Zij hebben de infectie doorgemaakt en/of coronavaccinaties gehaald.
“Het aantal mensen dat medische hulp nodig heeft door ernstige ziekte is gelukkig beperkt.” Dat betekent volgens Kuipers dat met corona kan worden omgegaan “zoals we dat met andere luchtwegvirussen doen”.
De minister roept iedereen wel op "verstandig" te zijn en hygiënemaatregelen na te (blijven) leven, zoals hoesten en niezen in de elleboog, regelmatig handen wassen, en binnenshuis voor goede ventilatie te zorgen. Bij klachten moeten mensen voorzichtig blijven en afstand houden tot anderen, zeker tot "mensen met een kwetsbare gezondheid".
Coronadruk in de ziekenhuizen neemt iets af
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is vrijdag gedaald tot onder de negenhonderd, voor het eerst in een week. In de afgelopen dag zijn netto 23 bedden vrijgekomen. Ook de instroom is gedaald, voor het eerst in een maand. Het is echter te vroeg om te zeggen of daarmee de piek van de coronagolf is bereikt.
Ziekenhuizen behandelen momenteel 884 mensen die het coronavirus onder de leden hebben, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 43 minder dan op woensdag. Toen lagen 927 positief geteste mensen in de ziekenhuizen, het hoogste aantal sinds half oktober.
In de afgelopen dag hebben ziekenhuizen 151 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Verreweg de meesten kwamen op een verpleegafdeling te liggen. In de afgelopen zeven werkdagen zijn gemiddeld bijna 174 mensen met corona in een ziekenhuis beland. Dat gemiddelde is iets gedaald ten opzichte van donderdag. Sinds 9 februari was de instroom constant gestegen.
Het LCPS maakt in de cijfers geen onderscheid tussen mensen die zijn opgenomen als direct gevolg van hun coronabesmetting en mensen die andere gezondheidsklachten hadden maar toevallig ook besmet bleken.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dat onderscheid wel en ziet dat er daadwerkelijk meer mensen vanwege de coronabesmetting worden opgenomen. De meesten zijn 70 jaar of ouder. Ouderen lopen bij besmetting meer risico.
Het coördinatiecentrum sprak dinsdag de verwachting uit dat de bezetting de komende tijd verder stijgt. Eind maart kan het aantal opgenomen patiënten uitkomen op ongeveer 1.500 en in het ongunstigste scenario wordt dat aantal nog hoger. Dat zou het hoogste niveau sinds maart vorig jaar zijn. Toen was de Omikronvariant van het coronavirus net nieuw in Nederland.
Het RIVM verwacht dat het aantal besmettingen zijn hoogtepunt nadert, en dat het aantal ziekenhuisopnames volgt.
'Niet doen alsof corona weg is', pleit belangenclub
"Het is onverstandig te doen alsof corona weg is", reageerde de netwerkorganisatie voor mensen met een beperking of chronische ziekte Ieder(in) dinsdag op een snelle stijging van het aantal ziekenhuisopnames.
Wie doet alsof corona er niet meer is, gaat volgens de belangenorganisatie voorbij aan "de gezondheidsrisico's die bepaalde groepen blijven lopen". Volgens Ieder(in) moeten maatregelen zoals testen en thuisblijven bij een besmetting dan ook van kracht blijven als het aantal coronagevallen toeneemt.
"Belangrijk is dat mensen met een verhoogd gezondheidsrisico blijvend in staat worden gesteld zichzelf en hun naasten te beschermen en hen te ondersteunen zodat zij kunnen blijven deelnemen aan de samenleving", stelt de organisatie verder.
Mensen met een kwetsbare gezondheid die meer risico lopen om erg ziek te worden van een coronabesmetting moeten dus makkelijk aan beschermingsmiddelen kunnen blijven komen. Ook testen moet toegankelijk blijven en Ieder(in) wil dat het voor deze mensen mogelijk blijft om "afspraken te maken met school of werkgever over maatwerk wanneer dat nodig is".